Biszkopt orzechowy - idealny :)
Przepis ten znalazłam na stronie Słodkie Fantazje. Biszkoptu użyłam do tortu. Jest idealny, pulchny, delikatny i rozpływa się w ustach. Przepis podaje osobno, ponieważ można go wykorzystać do innych tortów :).
1. Białka ubijamy ze szczypta soli. Pod koniec dodajemy oba wymieszane ze sobą cukry. Następnie dodajemy kolejno żółtka. Cały czas ubijamy.
2. Mąkę mieszamy ze zmielonymi orzechami i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy.
3. Ja użyłam tortownicy o średnicy 24 cm i ciasto wyrosło po same brzegi. Dno wykładamy papierem (nie smarujemy boków), wylewamy ciasto i wyrównujemy. Pieczemy w 160 C ok. 50 minut.
4. Po upieczeniu upuszczamy z ok. 40 cm i wkładamy z powrotem do piekarnika. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Ciasto można oddzielić od brzegów tylko wtedy, gdy będzie całkowicie wystudzone.
Składniki :
- 8 jajek
- 1 szklanka maki pszennej tortowej
- 3/4 szklanki cukru
- 15 dag zmielonych orzechów
- 1 op. cukru waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Opis wykonania :
1. Białka ubijamy ze szczypta soli. Pod koniec dodajemy oba wymieszane ze sobą cukry. Następnie dodajemy kolejno żółtka. Cały czas ubijamy.
2. Mąkę mieszamy ze zmielonymi orzechami i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy.
3. Ja użyłam tortownicy o średnicy 24 cm i ciasto wyrosło po same brzegi. Dno wykładamy papierem (nie smarujemy boków), wylewamy ciasto i wyrównujemy. Pieczemy w 160 C ok. 50 minut.
4. Po upieczeniu upuszczamy z ok. 40 cm i wkładamy z powrotem do piekarnika. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Ciasto można oddzielić od brzegów tylko wtedy, gdy będzie całkowicie wystudzone.
Zainteresował mnie ten biszkopt, to może być takie coś innego niż zawsze.
OdpowiedzUsuńZrobiłam ten biszkopt jest super :)
OdpowiedzUsuńA przepis na cukier waniliowy można prosić.Występuje bardzo często w przepisach a nigdzie nie ma go w sprzedaży.No chyba że chodzi o cukier wanilinowy-czyli taka chemia udająca wanilię.
OdpowiedzUsuńJest na blogu http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2015/11/cukier-waniliowy-domowy-na-dwa-sposoby.html pozdrawiam
UsuńKup cukier do pieczenia, łaskę waniliową, nasyp do słoiczka cukier, wciśnij łaskę waniliową i zostaw żeby cukier wchłonął zapach wanilii i tak będziesz mieć cukier waniliowy.
Usuńwłasnie sie piecze.:)
OdpowiedzUsuńWłaśnie się piecze ;)
OdpowiedzUsuńWłaśnie się piecze ;)
OdpowiedzUsuńCzy ten biszkopt wychodzi suchy, czy trzeba ponczowac?
OdpowiedzUsuńCzym najlepiej?
Jak dla mnie suchy i zawsze go ponczuje ja zazwyczaj delikatną posłodzoną herbatą jeżeli chodzi o ten orzechowy.Natomiast zwykły poczet z wody miodu i soku z cytryny 😊
UsuńZawsze też można dodać nieco alkoholu do ponczu jeżeli tortu nie będą jadły dzieci.
UsuńPieke juz drugi raz i za każdym razem opada do środka ( juz w trakcie pieczenia). Do okola pycha ale w środku zakalec. Prosze doradzic co fo może być
OdpowiedzUsuńNigdy mi się to nie przydarzyło, powodów może być naprawdę dużo np.
Usuńzbyt słabo ubita piana z białek, należy dobrze odtłuścić miskę najlepiej umyć większą ilością płynu i dodatkowo już po umyciu sparzyć gorąca wodą i ubijaki do piany również i bardzo istotne wytrzeć do sucha, zbyt grubo zmielone orzechy, przebicie piany - chociaż wówczas lubi nie urosnąć tylko, moja rada ubijamy białka, pod koniec dodajemy cukier, następnie zmniejszając moc miksera do minimum dodać żółtka, potem mąkę i delikatnie ręcznie wymieszać. Jeszcze jedna rzecz piekarnik - niby nic a czasem płata figla, proszę zwiększyć temperaturę do 180 bez termoobiegu i podczas pieczenia za nic nie otwierać piekarnika. Może to pomoże trzymam kciuki i pozdrawiam.
Bardzo dobre rady, biszkopt nie wyjdzie jak się do nich nie zastosujemy. Mojej koleżance wszystkie "upadały" dopóki jej nie zwróciłem uwagi, że mąki się już nie miksuje.
UsuńJaka jest wysokość tortu z takiej liczby składników? Można go przedzielić na 3 części czy raczej na dwie?
OdpowiedzUsuńMi wyszedł wysoki tyle ile ma wysokość formy 24 cm i spokojnie mina go podzielić na 3 blaty.
OdpowiedzUsuń18 kwietnia 2017 18;35
OdpowiedzUsuńWyszedł super polecam
Nie upuszczałam go, bo piekłam w silikonowej formie w kształcie serca, ale wyszedł idealny:)
OdpowiedzUsuńJakie orzevhy użyc? Wloskie?
OdpowiedzUsuńPieczemy z termoobiegiem czy gòra dół?
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, właśnie upiekłam.
OdpowiedzUsuńnie wiem dlaczego w polowie pieczenia srodek biszkiotu wklasl, dlaczego?
OdpowiedzUsuńUpiekłam dzisiaj. Wyszedł idealny :) Dziękuje za przepis. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńRewelacja! Wychodzi super 👍
OdpowiedzUsuń