Surówka z cykorii
Uwielbiam cykorie zwłaszcza surówki, a czy wiecie jaka jest zdrowa. Namawiam do częstego używania jej w kuchni :),
a oto kilka ciekawostek.
Cykoria jest uważana za leczniczą znana już w starożytności, od wieków używana w ziołolecznictwie wykazuje wszechstronny, dobroczynny wpływ na zdrowie i urodę.
Jest jednym ze składników diety śródziemnomorskiej - diety nr 1 na świecie (wzorcowej w profilaktyce chorób cywilizacyjnych).
Główka cykorii (150 gram) zawiera 31 kalorii i zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na
Stymuluje spalanie tłuszczów i przyspiesza przemianę materii oraz wchłanianie składników odżywczych (Mangan) - dzięki czemu jest najlepszym naturalnym preparatem na odchudzanie.
Zawarte w cykorii gorycze (intubina) mają działanie żółciopędne. Zwiększają wytwarzanie soków żołądkowych oraz stymulują ruchy żołądka i czynności trzustki. Od dawna stosowano cykorię jako lekarstwo na dolegliwości wątrobowe oraz przeciw zaparciom.
Dzięki zawartości witamin A i C - organizm chroniony jest przed infekcjami i przeziębieniami.
Cykoria spożywana przez karmiące matki stymuluje wydzielanie mleka (dzięki zawartości potasu).
Ma działanie antynowotworowe.
Wspomaga:
Pomaga w walce z bezsennością.
Uwagi:
Warzywo należy przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu by nie straciło swych zdrowotnych oraz smakowych walorów.
Przed pokrojeniem warzywo należy umyć, w przeciwnym razie straci cenne gorzkie substancje.
TEKST POCHODZI ZE STRONY KLIK
1. Mieszamy ze sobą olej z sokiem z cytryny, solą i cukrem. Cykorie myjemy, osuszamy. Oddzielamy liście od głąbika.
2. Ogórek obieramy i ścieramy na tarce, jabłko obieramy i kroimy w drobna kostkę. Liście cykorii kroimy w cieniutkie paseczki i zaraz skrapiamy sokiem z cytryny.
3. Marchewkę obieramy, myjemy i trzemy na tarce. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i polewamy sosem, posypujemy pietruszką. W razie potrzeby doprawiamy.
a oto kilka ciekawostek.
Cykoria jest uważana za leczniczą znana już w starożytności, od wieków używana w ziołolecznictwie wykazuje wszechstronny, dobroczynny wpływ na zdrowie i urodę.
Jest jednym ze składników diety śródziemnomorskiej - diety nr 1 na świecie (wzorcowej w profilaktyce chorób cywilizacyjnych).
Główka cykorii (150 gram) zawiera 31 kalorii i zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na
- witaminę A w 49%
- witaminę C w 9%
- kwas foliowy w 29%
- mangan w 11%
- błonnik w 5%
- beta-karoten w 50%
- mikroelementy (żelazo, Potas, Cynk i inne)
Stymuluje spalanie tłuszczów i przyspiesza przemianę materii oraz wchłanianie składników odżywczych (Mangan) - dzięki czemu jest najlepszym naturalnym preparatem na odchudzanie.
Zawarte w cykorii gorycze (intubina) mają działanie żółciopędne. Zwiększają wytwarzanie soków żołądkowych oraz stymulują ruchy żołądka i czynności trzustki. Od dawna stosowano cykorię jako lekarstwo na dolegliwości wątrobowe oraz przeciw zaparciom.
Dzięki zawartości witamin A i C - organizm chroniony jest przed infekcjami i przeziębieniami.
Cykoria spożywana przez karmiące matki stymuluje wydzielanie mleka (dzięki zawartości potasu).
Ma działanie antynowotworowe.
Wspomaga:
- oczyszczanie organizmu z toksyn
- budowę kości i zębów (Fosfor)
- wytwarzanie hemoglobiny (Żelazo)
- odbudowę skóry (A i C)
- zwalczanie wolnych rodników działanie przeciwutleniaczowe (witamina A)
- zapobieganie starzeniu się skóry
- kolor i zdrowie skóry (beta-karoten)
Pomaga w walce z bezsennością.
Uwagi:
Warzywo należy przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu by nie straciło swych zdrowotnych oraz smakowych walorów.
Przed pokrojeniem warzywo należy umyć, w przeciwnym razie straci cenne gorzkie substancje.
TEKST POCHODZI ZE STRONY KLIK
Składniki :
- 3-4 cykorie
- 1 kiszony ogórek
- 1 marchewka
- 1 winne jabłko
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
- sok z cytryny
- sól
- cukier
- łyżka posiekanej pietruszki lub koperku
Opis wykonania :
1. Mieszamy ze sobą olej z sokiem z cytryny, solą i cukrem. Cykorie myjemy, osuszamy. Oddzielamy liście od głąbika.
2. Ogórek obieramy i ścieramy na tarce, jabłko obieramy i kroimy w drobna kostkę. Liście cykorii kroimy w cieniutkie paseczki i zaraz skrapiamy sokiem z cytryny.
3. Marchewkę obieramy, myjemy i trzemy na tarce. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i polewamy sosem, posypujemy pietruszką. W razie potrzeby doprawiamy.
Smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńZapraszam również do mnie:
http://mamagotuje.wordpress.com