Ciasto drożdżowe z borówkami i rabarbarem

Sezon jagodowy nie mógł by się u mnie obyć bez wykonania podstawowego ciasta :) drożdżowego, a że ostatnio dostałam sporo rabarbaru, a szkoda by było nie wykorzystać połączyłam oba składniki i ciasto wyszło pyszniutkie. Upiekłam dwie blachy i znikły w mgnieniu oka :).



Składniki :



  • 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki cukru kryształu
  • 15 dag masła
  • 5 dag drożdży
  • 5 szt jajek
  • 1 szklanki mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 250 g jagód
  • 250 g rabarbaru  
  • 1/2 szklanki cukru

Kruszonka:

  • 1/2 szklanki mąki
  • 4 dag masła
  • 3 łyżki cukru


Opis wykonania :


1. Jagody płuczemy i odsączamy,  rabarbar myjemy, obieramy, drobno kroimy w kostkę i zasypujemy 1/2 szklanki cukru kryształu odstawiamy.

2. Z 2 łyżek mąki, łyżki cukru, drożdży i lekko podgrzanego mleka robimy zaczyn.

3. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z cukrem, solą i cukrem waniliowym. Białka ubijamy na sztywno.Wyrośnięty zaczyn wlewamy do przesianej mąki, dodajemy utarte żółtka i ubitą pianę. Wszystko delikatnie ze sobą łączymy. Następnie dodajemy roztopione ciepłe masło i dokładnie wyrabiamy ciasto do całkowitego wchłonięcia tłuszczu.

4. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy, aż podwoi swoją objętość. Następnie wykładamy do wysmarowanej lub wyłożonej papierem formy.

5. Wierzch ciasta smarujemy rozmąconym jajkiem i układamy owoce, posypujemy kruszonką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.

6. Pieczemy przez 45 minut w 190 C.









Podobne Przepisy

1 komentarze

  1. mniam, kruszonka <3
    Dziękuję za udział w Jagodowo Nam 5!

    OdpowiedzUsuń

Instagram