Jabłecznik z kokosem


Kolejna odmiana jabłecznika, bardzo mi zasmakowała nie mówiąc o tym, że bardzo szybko znikła :).






Składniki :



Ciasto jasne

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru kryształu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka
  • 120 g margaryny
  • 2 jajka

Ciasto ciemne

  •  1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao

Beza kokosowa

  •  150 g wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 białka

Dodatek

  • 3-4 średnie jabłka
  • cukier puder


Opis wykonania :



 1. Ciasto jasne:

W gorącym mleku rozpuszczamy margarynę, dodajemy mąkę oraz cukier, całość dobrze wyrabiamy i odstawiamy do wystudzenia. Następnie dodajemy jajka i proszek do pieczenia, mieszamy. Ciasto wylewamy na wyłożona pergaminem blachę. 

2. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w plasterki, układamy na jasnym cieście.


3. Ciasto ciemne:

Ubijamy białka pod koniec dodajemy cukier i żółtka. Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy jajecznej dokładnie i delikatnie mieszamy. 


4. Beza kokosowa :

Białka ubijamy z cukrem na sztywno, dodajemy kokos i mieszamy.

5. Beze i ciemne ciasto wykładamy na przemian na jabłkach. Pieczemy ok. 40 minut w 180 C.


Podobne Przepisy

0 komentarze

Instagram