Jagodowa kostka

Kolejny świetny pomysł na wykorzystanie jagód  dla mnie strzał w dziesiątkę. Delikatna pianka, której słodkość możemy modyfikować tak jak nam się podoba :). Leciutka i bardzo smaczna wypróbujcie przepis pochodzi z gazetki Gotuj krok po kroku. Ostatnio były małe kłopoty z witryną ,stary szablon przestał niestety ze mną współpracować stąd zmiana :), ale korzystna wszystko powróciło na swoje miejsce i powróciła możliwość drukowania :). Potrzeba jeszcze małego dopieszczenia i sądzę że już nie będą występować  żadne problemy.




Składniki :

  • 1 opakowanie podłużnych biszkoptów
  • 1 kg i 200 g  jogurtu naturalnego
  • 350 g jagód
  • 9 łyżek cukru pudru
  • 6 łyżek żelatyny + 4 łyżeczki
  • sok z 1/2 cytryny

Opis wykonania :


1. Blaszkę wykładamy folia spożywczą. Na dnie układamy biszkopty. Jagody myjemy i odsączamy.

2. 6 łyżek żelatyny rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody,  studzimy, 200 g jagód miksujemy z 5 łyżkami cukru. Do zmiksowanych jagód dodajemy jogurt i miksujemy, następnie dodajemy żelatynę. 

3. Masę jagodową wylewamy na biszkopty, wyrównujemy wierzch. Wstawiamy do całkowitego stężenia do lodówki.

4. Pozostałą żelatynę rozpuszczamy w 50 ml gorącej wody, studzimy. Pozostałe jagody miksujemy z 4 łyżkami cukru ja dodałam 2 łyżki  więcej, oraz sok z cytryny. Dolewamy żelatynę wszystko dokładnie mieszamy i wylewamy na piankę jagodową . Całość wstawiamy do lodówki by stężało.



Podobne Przepisy

2 komentarze

  1. Idealne ciasto dla mnie! Uwielbiam takie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pycha.równiutka!
    Pozdrawiam i dziękuję za udział w Jagodowo Nam 5!

    OdpowiedzUsuń

Instagram