Ogórki w ketchupie

Bardzo je lubię, mama przywiozła kilka słoików w zeszłym roku od siostry z Mazur. Tak nam posmakowały, że mam zamiar je robić co roku. Moja córcia je wręcz pochłania, a i pozostali tak zajadają, że pierwsze znikają z półek piwniczki :). Przepis pochodzi z tej strony klik. Wypróbujcie je są naprawdę świetne :). Teraz w odnowionej postaci -zdjęcia*, na dole stare tak dla porównania ;).



Składniki :

  • 5 kg ogórków mniejszych pokrojonych w słupki
  • koper 
  • główka czosnku
  • gorczyca
  • ziele angielskie
  • pieprz w ziarenkach

Zalewa 

  • 4 litry wody + 1 szklanka
  • 4, 5 - 5 szklanek cukru
  • 8 łyżek soli
  • 2 ketchupy Tortex lub Pudliszki pikantne
  • 2 szklanki octu 10 %

 Opis wykonania :

1. Umyte i odsączone ogórki kroimy na słupki. W wyparzonych słojach na dno układamy koperek pokrojony ząbek czosnku i 1/4 łyżeczki ziaren gorczycy, 2 ziarenka ziela i pieprzu. Następnie ciasno układamy ogórki.

2. Z podanych składników gotujemy zalewę, gorącą zalewamy słoiki, zakręcamy i pasteryzujemy w gorącej wodzie ok. 10 - 15  minut w zależności od wielkości ogórków.( lub zimnej wodzie i od zagotowania 10 minut)











 

Podobne Przepisy

2 komentarze

  1. Ciekawy przepis :) Podoba mi się. Myślę, że zrobię na próbę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie dostałam 2 wiadra ogórków. Szukam ratunku w przepisach.Mąż obawia się dżemu z ogórków ale czuję,że go zaskoczę. Dzięki.

    OdpowiedzUsuń

Instagram