Sernik jagodowy

Sernik ten tak mnie kusił ,że postanowiłam wypróbować , przepis pochodzi z gazetki Gotuj krok po kroku. Nigdy takiego nie jadłam, ale od teraz mam zamiar robić go zawsze w sezonie jagodowym :). Wypróbujcie jest naprawdę obłędny, wszyscy się nim zachwycali i bardzo szybko znikł :).



Składniki :

  • 250 g kakaowych herbatników u mnie Łakotki
  • 100 g masła
  • 4 jajka
  • 1 kg twarogu
  • 250 g miałkiego cukru
  • 1 i 1/2 opakowania cukru waniliowego
  • 2 i 1/2 łyżki mąki
  • 300 g jagód
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 330 g śmietany 18 %
  • 2 i 1/2 łyżki cukru pudru

Opis wykonania :


1. Herbatniki rozdrabniamy blenderem, przesypujemy do miski i dodajemy ciepłe rozpuszczone masło, wszystko dokładnie wyrabiamy wykładamy dno tortownicy śr. 22-24 cm uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. W oryginale powinnam wylepić boki tortownicy, ale jest zbyt mała ilość masy ciasteczkowej :), wiec jeżeli chcecie to podwójcie ilość składników na spód.Całość wkładamy na 30 minut do lodówki.

2. Twaróg musi być b. dobrej jakości ja odkryłam ten i jest fantastyczny zmielony 3 krotnie idealny do wypieków. Jest dostępny w sieci Tesco wypróbujcie go, a już go nie zamienicie.

Twaróg miksujemy i dodajemy cukier, 1 opakowanie cukru waniliowego, mąkę, sok z cytryny i umyte i odsączone jagody.
Dokładnie łączymy składniki cały czas miksując.

Gdy składniki się połączą wbijamy po jajku i dokładnie  wyrabiamy.
Masę serową wykładamy na schłodzona masę ciasteczkową. 

3. Ciasto pieczemy w 180 C przez 1 godzinę.

4. Schłodzona śmietanę ubijamy z 2 i 1/2 łyżki cukru pudru oraz 1/2 opakowania cukru waniliowego, cukier musi się całkowicie rozpuścić, masę śmietanową ponownie wkładamy do lodówki. Po upieczeniu ciasta wylewamy masę na wierzch sernika i wkładamy ponownie na 10- 15 minut do piekarnika. 

5. Po tym czasie zostawiamy sernik w uchylonym piekarniku na 20 minut, wyciągamy i chłodzimy. Najlepszy jest na drugi dzień, gdy sobie odpocznie :)








Komentarze

  1. uwielbiam serniki i wszystko co jagodowe, więc dla mnie super :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam bardzo podobny i był tak smaczny że nawet nie zdążyłam zrobić zdjęcia ;D domownicy poprostu go wchłoneli. Zapraszam na chilicake.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam <3
    Dziękuję za udział w Jagodowo Nam 5!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, coś wspaniałego... No i ten kolor - bajeczny :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

W TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html

instagram

Zdjęcia, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach bez mojej zgody. (Ustawa o prawie autorskimi prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz. U. Nr 24, poz 83)