Ogórki z chili i czosnkiem
Kolejny przepis na wykorzystanie ogórków zwanych także chińskimi, ja robię je w łagodniejszej wersji. Przepis znam od dawna i nie pamiętam już z skąd go wzięłam. Identyczny przepis znalazłam w gazetce. Nie lubię za ostrych więc zmniejszam proporcje chili i czosnku, jeżeli chcecie mocniejsze podwójcie oba składniki ;).
1. Umyte ogórki, kroimy w słupki, jeżeli ogórki są mniejsze lepiej je pokroić w grubsze plasterki. Tak przygotowane posypujemy solą i odstawiamy na 4 godziny.
2. Odcedzamy ogórki z powstałej wody, dodajemy chili i pokrojony czosnek.
3. Ocet wraz z cukrem i olejem zagotowujemy, studzimy i wlewamy do ogórków. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy na min. 12 godzin.
4. Po tym czasie ogórki układamy ciasno w wymytych i wyparzonych słoikach, zalewamy powstałym płynem w razie potrzeby ( gdyby wytworzyło się za mało płynu)dopełniamy słoiki zimną przegotowaną wodą. Dobrze zakręcamy. Ponieważ na ogół nie powinno się je pasteryzować, jednak słabo się przechowują wówczas, wkładamy je do gorącej wody i pasteryzujemy 10- 15 minut by chwyciła zakrętka.
Składniki :
- 2 kg ogórków
- 4 łyżki soli
- 1 łyżka chili
- 1 główka czosnku
- 1.5 szklanki octu
- 8 łyżek oleju
- 1 szklanka cukru
Opis wykonania :
1. Umyte ogórki, kroimy w słupki, jeżeli ogórki są mniejsze lepiej je pokroić w grubsze plasterki. Tak przygotowane posypujemy solą i odstawiamy na 4 godziny.
2. Odcedzamy ogórki z powstałej wody, dodajemy chili i pokrojony czosnek.
3. Ocet wraz z cukrem i olejem zagotowujemy, studzimy i wlewamy do ogórków. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy na min. 12 godzin.
4. Po tym czasie ogórki układamy ciasno w wymytych i wyparzonych słoikach, zalewamy powstałym płynem w razie potrzeby ( gdyby wytworzyło się za mało płynu)dopełniamy słoiki zimną przegotowaną wodą. Dobrze zakręcamy. Ponieważ na ogół nie powinno się je pasteryzować, jednak słabo się przechowują wówczas, wkładamy je do gorącej wody i pasteryzujemy 10- 15 minut by chwyciła zakrętka.
Zrobiłam ogórki z Twojego przpisu, tylko użyłam papryki ostrej i pokroiłam w plasterki. Efekt umieściłam u siebie na blogu http://www.ewusiowesmaki.blogspot.com/2014/07/ogorki-z-papryka-ostra-i-czosnkiem.html
OdpowiedzUsuń