Kotleciki z ziemniaków z chutneyem z czerwonej cebuli

Dziś coś dla wegetarian pyszne kotleciki z ziemniaków z dodatkiem kapusty włoskiej i słodkim chutneyem z czerwonej cebuli. Wspaniała harmonia smaku pod warunkiem, że lubicie słodkie dodatki do dań.




Składniki :

dla 4 osób


  • 700 g ziemniaków obranych i pokrojonych na równe kawałki
  • 1 ząbek czosnku
  • 120 g kapusty włoskiej, drobno poszatkowanej
  • 4 dymki , drobno pokrojone
  • 1-2  jajka
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz 
  • 30 g masła


Chutney cebulowy :

  • 2 duże czerwone cebule b. drobno posiekane
  • 50 g cukru
  • 1 łyżka białego octu winnego


Opis wykonania :


1. Ziemniaki i czosnek wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu ok 20 minut, aż zmiękną. Odcedzamy i ugniatamy na jednolite pure, studzimy.

2. Kapustę zalewamy wrzącą wodą, musi być cała zakryta wodą. Doprowadzamy do wrzenia, następnie odcedzamy. Dodajemy do ziemniaków, dodajemy dymkę, jajka i przyprawy dobrze wyrabiamy.

3. Wszystkie składniki chutney wkładamy do garnka i gotujemy na wolnym ogniu przez około 20 minut. 

4. Z masy ziemniaczanej formujemy kotleciki i smażymy na mocno rozgrzanym oleju. Podajemy z chutneyem.


 
  


Podobne Przepisy

0 komentarze

Instagram