Malinowy Obłoczek

Pora na malinki może chociaż troszkę przypomną lato, bo jak na razie to i nawet wiosny brak więc można ten czas oczekiwania troszkę osłodzić.





Składniki :

dla >6 osób

  • 7 szt. jajek
  • 350 g cukru kryształu
  • 5-6 łyżek cukru pudru
  • 150 g margaryny
  • 200 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 cukry waniliowe
  • 500 g malin
  • 2 galaretki malinowe
  • 200 g płatków migdałowych
  • 1 litr śmietany 36 %
  • 3 - 4 łyżeczki żelatyny



Opis przygotowania :

czas przygotowania:
1. Z żółtek, margaryny i obu cukrów (100 g cukru kryształu tylko )ucieramy masę do białości..Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem. Ciasto dzielimy na 2 części i cieniutką warstwę smarujemy na blaszce. (trzeba trochę cierpliwości ;))

2. Pieczemy 2 placki po ok. 15 minut w 170 C.
Po tym czasie wykładamy pianę  na oba placki z 7 białek i 25 dag cukru i posypujemy migdałami po 100 g na każdy placek i pieczemy jeszcze ok. 20 minut do zrumienienia bezy.

3. Maliny jeżeli są świeże opłukać, galaretki rozpuszczamy w 750 ml wody do nich dodajemy maliny i czekamy, aż zacznie tężeć co jakiś czas mieszając. Jeżeli używamy  mrożonych to wsypujemy do garnka i rozgotowujemy odstawiamy z ognia. Następnie dolewamy 0,5 l. przegotowanej wody i wsypujemy galaretki mieszamy do rozpuszczenie i odstawiamy do lekkiego stężenia.

4. Śmietanę ubijamy dodajemy cukier puder jak kto woli ja wole mniej słodką. Na koniec rozpuszczamy żelatynę w 100 ml gorącej wody czekamy do lekkiego przestudzenia i mieszamy z ubitą śmietaną.

5. Gdy ciasta ostygną, na 1 placek nakładamy śmietanę na nią mus malinowy i przykrywamy 2 plackiem. Gotowe :).

Podobne Przepisy

0 komentarze

Instagram