Pieczeń rzymska


Dziś prezentuje pyszną pieczeń nie tylko na obiad, ale i na kanapkę. Szybka, prosta i smaczna raz robię z mięsa wieprzowo - wołowego  raz z  samego wieprzowego, ale lepsza jest z mieszanego, gdyż nie sypie się tak przy krojeniu na cieńsze plastry. Pyszna z dodatkiem klusek śląskich  z delikatnym sosem i duszonej czerwonej kapustki.







Składniki :

dla >6 osób
  • mięso wieprzowo - wołowe 1 kg
  • kajzerka czerstwa 3 szt
  • cebula średnia 3 szt
  • jajka 4 szt
  • jajka ugotowane na twardo 5 szt.
  • smalec 3 łyżki
  • majeranek 1 łyżka
  • sól i pieprz 



Opis przygotowania :

czas przygotowania:


1. Cebulkę obrać pokroić w kostkę i zeszklić na smalcu, ostudzić.

2. Bułki namoczyć w wodzie ( ja na ogół mieszam z mlekiem )lekko odciskam.

3. Do mięsa dodać surowe jajka, odciśniętą bułkę i cebulkę odsączona z tłuszczu, dodaje majeranek oraz przyprawiam do smaku solą i pieprzem.

4. Formę do keksu smaruję smalcem i obsypuje mąką, nakładam połowę masy na niej układam ugotowane jajka i przykrywam resztą masy, wierzch skrapiam tłuszczem z cebulki.

5. Wstawiam do piekarnika na ok. 45 minut w 180 st. Po upieczeniu najlepiej pozostawić do przestygnięcia. Podawać z sosami. Smacznego


Podobne Przepisy

2 komentarze

  1. od dawna chodzi za mną taka pieczeń :)muszę wypróbować Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Instagram