Pieczony karczek w ziołach

Świetny przepis dla wszystkich, którzy mają trochę cierpliwości ;), gdyż marynowanie mięsa trwa kilka dni, ale mięso ma później cudowny aromat i rozpływa się w ustach.







 

Składniki :

  •  1,5 kg karczku
  • 2-3 cebule 
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 5 łyżek soli
  • pieprz mielony
  • ostra papryka 
  • oregano
  • majeranek
  •  przyprawa staropolska
  •  liść laurowy
  • parę ziarenek pieprzu i ziela angielskiego

Opis przygotowania  : 

Mięso myjemy, osuszamy i dokładnie nacieramy  czosnkiem i pozostałymi przyprawami (ilość wg uznania). Następnie mocno obwiązujemy dratwą i formujemy mięso.
Przygotowane mięso przekładamy do odpowiednio pasującego naczynia. Dodajemy pokrojoną w dużą kostkę cebulę, liść laurowy wraz z zielem i pieprzem oraz solą. Zalewamy wodą tak, aby przykryła mięso. 
Tak przygotowane mięso wkładamy do lodówki na co najmniej 3 dni.
Po tym czasie mięso wyciągamy z marynaty i osuszamy. Obsmażamy na rumiano i pieczemy w piekarniku do miękkości (na ogół czas zależy od ilości mięsa, więc 1,5 godziny w 200 C). Sprawdzamy patyczkiem. Jeżeli wypływa czerwone osocze, należy dalej piec. 
Od czasu do czasu polewamy powstałym sosem. Jeżeli mięso za bardzo się rumieni, można je przykryć folią aluminiową.

Upieczony karczek należy ostudzić i dopiero wtedy pokroić. Smacznego.    


Komentarze

instagram

Zdjęcia, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach bez mojej zgody. (Ustawa o prawie autorskimi prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz. U. Nr 24, poz 83)