Pieczony karczek w ziołach

Świetny przepis dla wszystkich, którzy mają trochę cierpliwości ;), gdyż marynowanie mięsa trwa kilka dni, ale mięso ma później cudowny aromat i rozpływa się w ustach.







 

Składniki :

  •  1,5 kg karczku
  • 2-3 cebule 
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 5 łyżek soli
  • pieprz mielony
  • ostra papryka 
  • oregano
  • majeranek
  •  przyprawa staropolska
  •  liść laurowy
  • parę ziarenek pieprzu i ziela angielskiego

Opis przygotowania  : 

Mięso myjemy, osuszamy i dokładnie nacieramy  czosnkiem i pozostałymi przyprawami ilość wg. uznania. Następnie mocno obwiązujemy dratwą i formujemy mięso.
Przygotowane mięso przekładamy do odpowiednio pasującego naczynia. Dodajemy pokrojoną w dużą kostkę cebulę, liść laurowy  wraz z zielem i pieprzem oraz solą i zalewamy wodą tak by przykryła mięso. 
Tak przygotowane mięso wkładamy do lodówki na min. 3 dni.
Po tym czasie mięso wyciągamy z marynaty i osuszamy. Obsmażamy na rumiano i pieczemy w piekarniku do miękkości na ogół czas zależy od kg mięsa więc 1,5 h w 200 C. sprawdzamy patyczkiem  jeżeli wypływa czerwone osocze należy dalej piec. 
Od czasu do czasu polewamy powstałym sosem jeżeli mięso za bardzo się rumieni można je przykryć folią aluminiową.
Upieczony karczek należy ostudzić i pokroić smacznego.    


Podobne Przepisy

0 komentarze

Instagram