Rolada wołowa po filipińsku

Jest wyjątkowo smaczna zaskoczyła mnie w pozytywnym słowa znaczeniu, zawsze jadłam tradycyjne rolady, które szczerze uwielbiam. Jednak postanowiłam wypróbować nowy sposób ich przyrządzenia i teraz często będą gościły na moim talerzu :).





Składniki :


na 8 porcji 

  • 1kg wołowiny (zrazowa lub pierwsza krzyżowa)
  • 30 dag chudej szynki
  • 30 dag kabanosów
  • 3 ugotowane na twardo jajka
  • 4 łyżki pokrojonych na plasterki oliwek
  • 1/4 szklanki octu winnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 mięsiste pomidory
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • liść laurowy
  • 1 szklanka bulionu może być z kostki
  • 1 szklanka soku pomidorowego
  • duża cebula
  • 3 łyżki oleju
  • łyżeczka soli

Opis wykonania :


czas ok. 4 godzin

1. Umyte mięso przecinamy wzdłuż do połowy i rozbijamy. Formujemy równy płat układamy w dużym naczyniu i polewamy marynatą z octu, pieprzu zmiażdżonego czosnku. Mięso przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 2 - 3 godziny.

2. Jajka i szynkę kroimy w drobna kostkę. Mięso wyciągamy z marynaty i osuszamy ( nie wylewać marynaty ), następnie posypujemy jajkiem i szynką , w środku układamy kabanosy i oliwki. Ciasno zwijamy w rulon  i obwiązujemy nitką. Tak przygotowane mięso obsmażamy na mocno rozgrzanym oleju ze wszystkich stron.






3. Obsmażone mięso przekładamy do rondla lub naczynia żaroodpornego, dodajemy posiekana cebulę, obrane i pokrojone w kostkę pomidory, dodajemy listek laurowy i polewamy mięso pozostałą marynatą. Wstawiamy do piekarnika bez przykrycia i pieczemy 20 minut w 180 C nie zapominając o polewaniu mięsa wytworzonym sosem.

4. Bulion mieszamy z sokiem pomidorowym, polewamy nim  mięso, posypujemy solą, przykrywamy i pieczemy  do miękkości ok 40 minut.

5. Po upieczeniu wyjmujemy i przecieramy sos z pieczeni lub miksujemy blenderem  i gotowe :).

Smacznego 


Mój groszek :

  • mrożony groszek ilość wedle gustu
  • łyżeczka masła 
  • sól,pieprz
  • sok z limonki
Groszek gotujemy do miękkości, odcedzamy wsypujemy na patelnie na rozgrzane masło doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z limonki i już.








Komentarze

instagram

Zdjęcia, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach bez mojej zgody. (Ustawa o prawie autorskimi prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz. U. Nr 24, poz 83)