Rolada z pieczarkami i kukurydzą
Bardzo ciekawa rolada zrobiłam ją na obiad wszyscy wcinali.
Składniki :
na 4 porcje
- 60 g masła plus do natłuszczenia formy
- 150 g posiekanych pieczarek
- 60 g mąki pszennej
- 150 ml bulionu warzywnego
- 120 g słodkiej kukurydzy z puszki odsączonej
- 150 ml mleka
- 4 jajka
- żółtka oddzielone od białek
Paprykowy sos :
- 1 czerwona papryka,oczyszczona z pestek i przekrojona na pół
- 2 pomidory sparzone i obrane ze skórki
- 150 g gęstego kremowego jogurtu naturalnego
- 1 łyżka posiekanej kolendry lub pietruszki
- sól i czarny pieprz
Opis wykonania :
1. Paprykę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 minut w 200 C, następnie odstawiamy do ostygnięcia. Obieramy ze skórki i kroimy w drobna kostkę. Tak samo kroimy sparzone pomidory. Łączymy razem i dodajemy jogurt i kolendrę doprawiamy do smaku.2. Na patelnie dodajemy 15 g masła i smażymy pieczarki ok. 5 minut. Dodajemy 15 g mąki, mieszamy ok. 1 minuty, ściągamy z ognia i stopniowo rozprowadzamy zimnym bulionem. Ponownie wstawimy na ogień i gotujemy na wolnym ogniu ok. 2 minut, ciągle mieszając dopóki sos zgęstnieje. Dodajemy kukurydzę doprawiamy solą i pieprzem mieszamy razem i przykrywamy, odstawiamy.
3. Foremkę ok. 25x30 cm wykładamy papierem.
Pozostałe masło topimy w rondelku i rozprowadzamy z reszta mąki, podsmażając chwilę. Ściągamy z ognia i stopniowo dolewamy mleko, ciągle mieszając. Następnie doprowadzamy do wrzenia, lekko studzimy dodajemy żółtka i dokładnie ucieramy by nie było grudek możemy lekko posolić. Ubijamy białka i ostrożnie mieszamy z zasmażką. Przelewamy do formy i pieczemy 15 minut w 200 C.
4. Po upieczeniu odwracamy i zdejmujemy papier. Rozprowadzamy nadzienie, zwijamy i podajemy z sosem paprykowym.
Znakomity przepis do mojej akcji Pieczarkowy Tydzień 2013. Zapraszam :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie przymierzałam się by dodać go do Twojej akcji :)
UsuńBanerek we wpisie jest nieaktywny, czy dodajesz jego kod w trybie HTML? Jeśli będzie nadal problem, to polecam zamieścić link do wpisu z zaproszeniem z mojego bloga, co też będzie zgodne z zasadami akcji. W razie pytań pisz do mnie. Ania
UsuńJuż powinno być w porządku :)
UsuńWszystko już ok, przepis zaakceptowany, czekam na kolejne :P
UsuńBardzo fajny pomysł, uwielbiam wszelkie mięsne rolady :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń