Schab z sosem cebulowym

Ciekawy przepis, na nieco inny schab gratka dla wielbicieli sosów cebulowych.



Składniki :

dla 4 osób

  • 60 dag schabu  bez kości
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku  
  • pół kostki rosołowej
  • 2 łyżki oleju
  • papryka słodka mielona
  • oregano,kminek,bazylia
  • sól, pieprz

Opis wykonania :     

ok. 75 minut

1. Schab płuczemy i osuszamy, następnie nacieramy solą, pieprzem, zmiażdżonym czosnkiem, posypujemy papryką, oregano, bazylią i kminkiem.

2. Wkładamy mięso do rękawa do pieczenia  wkładamy do naczynia żaroodpornego lub blaszkę i pieczemy  60 minut  w 200 C.

 

 

 

 

 

 

  Sos :

Cebulę drobno szatkujemy, rumienimy na oleju, dodajemy 1/2 szklanki wody i dusimy pod przykryciem. Miękką cebulę przecieramy przez sito bądź w blenderze. Dodajemy niewielka ilość wody i kostkę rosołowa zagotowujemy ewentualnie jeszcze doprawiamy sola i pieprzem.

Mięso kroimy, sos podajemy w sosjerce.

 

 

  

Podobne Przepisy

2 komentarze

Instagram