Szarlotka w cieście kruchym

Jest to jedna z moich ulubionych odmian szarlotki zwłaszcza jeszcze ciepła z pysznymi waniliowymi lodami  mmm... pochodzi z książki Ciasta słodkie i wytworne z 1991 roku, która zawiera wiele sprawdzonych i świetnych przepisów.



Składniki :


Ciasto :

  • 70 dag ( 4 szklanki ) maki pszennej 
  • 20 dag ( 1 szklanka )cukru pudru 
  • 3  jajka 
  • 25 dag masła lub margaryny 
  • 7 dag ( 1/4 szklanki ) śmietany 
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie :

  • 1 i 1/2 kg jabłek najlepiej reneta lub antonówka 
  • 37 dag (1i 1/2 szklanki ) cukru kryształu 
  • 2 łyżeczki cynamonu


Opis wykonania :


1. Mąkę przesiewamy łączymy z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i margaryną, siekamy. Żółtka ucieramy z częścią cukru i śmietana oraz kilkoma kroplami olejku waniliowego. Dodajemy do mąki lekko zagniatamy.

2. Ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy jedna część i układamy na uprzednio natłuszczonej i oprószonej mąką blaszce (średnia blacha ). Smarujemy ciasto białkiem i posypujemy bułką tartą następnie nakłuwamy widelcem.

3. Obrane jabłka kroimy na cząstki, wkładamy do garnka i podlewamy 4 łyżkami wody, dusimy na małym ogniu pod przykryciem. Kiedy jabłka będą lekko rozgotowane dodajemy cukier i dusimy już bez przykrycia kilka minut. Po wyłączeniu gazu dodajemy cynamon i dobrze mieszamy. Studzimy.

4. Ostudzone jabłka wykładamy na wcześniej przygotowane ciasto, przykrywamy drugim rozwałkowanym ciastem i ponownie nakłuwamy widelcem.

5. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 C  na 45 minut .




Podobne Przepisy

1 komentarze

  1. Wygląda pysznie!
    Wczoraj jadłam szarlotkę, ale bez lodów...

    OdpowiedzUsuń

Instagram