Wafelki kajmakowe

 

 

Witam chociaż pogoda za oknami niezbyt wiosenna postanowiłam ją troszkę osłodzić .....domowa masa kajmakowa trochę zapomniana i wyparta przez "gotowce".  Nie lubię kupnych mają grudki które za nic nie idzie rozrobić i wcale mi nie smakują .No tak domowa wiadomo lepsza, ale monotonna w przygotowaniu, ale czy warto uwierzcie, że tak :).



Składniki:



  • wafle 2 opakowania 
  • masło 1 kostka 
  • tłuste mleko 3,2 % 1,5 L 
  • cukier kryształ 2 i 1/2 szklanki 
  • cukier waniliowy 1 opakowanie 
  • sok z cytryny 1 łyżka
Opis przygotowania :


1. Mleko gotować z cukrem i cukrem waniliowym 2,5- 3 godziny na małym ogniu często mieszając. Kiedy masa zgęstnieje i nabierze złotego koloru, zestawić z ognia lekko wystudzić. Dodać posiekane masło i sok z cytryny, składniki zmiksować.

2. Wafle smarować ciepłym kremem i układać jeden na drugim, lekko dociskając -wierzchniego wafla nie smarujemy. Całość docisnąć deseczką, obciążyć i zostawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Przed podaniem pokroić.



 Smacznego :)


Prawda, że proste wystarczy trochę cierpliwości i pyszna masa kajmakowa gotowa.

Podobne Przepisy

0 komentarze

Instagram